Rabu, 9 September 2015
Biskut dahlia semperit pandan
RESEPI BISKUT SEMPERIT PANDAN
Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau epal
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard
Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand
Cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan digaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam
2. Guna nozzle tart gulung dan tekan keatas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz yang dikehendaki.
3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30mnt atau hingga kekuningan.
4. Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.
5. Biskut ini agak nipis, jika mahu lebih tebal tindihkan selapais lagi.
Sumber : Citarasawan.blogspot.com
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan