Rabu, 11 Februari 2015

Almond crunch florentine

Assalamualaikum.. Lame dh x jenguk blog..
Lame dah plan dan teringin nak makan almond crunch florento ni.. Mmg x pernah rasa pon.. Huhu, nak beli yg dh siap mahal pulok..dh la ank ramai..  So baik buat sendiri lg berbaloi dan puas nak mkn... Xdo la nak berebut².. 
Alhamdulillah, percubaan pertama menjadi.. Hihi, senang sgt je pon kan.. Campak² je.. 😄, next time bole buat lg..

Ni resepi klo ada sesiapa yg nk try buat mcm saya..

BAHAN-BAHANNYA:

500 gm serbuk Florentine
200 gm hirisan badam
200 gm kuaci hijau
200 gm kuaci putih
Sedikit bijan hitam
Sedikit bijan putih

Langkah demi langkah.

CARA-CARA MEMBUATNYA:

1. Campur semua bahan kekacang.
2. Masukkan serbuk florentine dan gaul (tinggalkan sedikit serbuk florentine untuk tabur atas kekacang).
3. Ratakan atas dulang 'non-stick'.
Klo loyang biasa alas dgn kertas kek dulu..
4. Tabur dan ratakan lebihan serbuk florentine atas campuran kekacang yang telah diratakan tadi.
5. Panaskan oven dengan suhu 160 darjah celcius selama 10 minit. Bakar florentine selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak (bergantung jenis oven).
6. Setelah masak,  potong bentuk segi empat tepat ketika masih panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan