Ahad, 5 Julai 2015

Dahlia Susu

assalamualaikum...

salam ramadhan...
hari ini hari yg sangat² meletihkn...
pagi tadi pergi kelas agama sampai tghr dan terus p beli barang pulak kt mydin.. n then p tukar handbag, handbag bru beli smlm tercabut pulak skru nya, nasib baik bole tukar yg lain... alhamdulillah..
balik rumah dh zohor, lps zohor baca hadith pulak.. jam 2.30ptg bru start buat biskut raya dan biskut dahlia susu..

alhamdulillah sedap dan rangup... yg paling best, x kembang dan x jatuh...
so hrni sy nak kongsikan resepi pada yg sudi... hihihi.

Dahlia susu resepi

Bahan-bahan :

500gm butter
1 tin susu pekat
200gm tepung ubi*
50gram tepung gandum*
500 gm tepung jagung* * campur kedua3 tepung dan diayak terlebih dahulu
3 sudu susu tepung
2 sudu teh esen vanila

hiasan coklat chip / ceri

Cara-caranya

Butter dan susu pekat di pukul guna mixer @ hand whisk pun boleh..jgn pukul terlalu lama…agak2 butter dan susu pekat sebati je..kalau pukul kembang nanti hasilnya biskut jadi kembang
Kemudian masukkan sedikit demi sedikit adunan tepung tadi..
uli biar sebati Guna acuan semperit masukkan sedikit dlm acuan ..
resepi ni mmg senang sangat nak keluar..press kannya atas dulang pembakar..
Panaskan terlebih dahulu oven (suhu 160c selama 10 minit)
Kemudian bakar la biskut ni dlm 15-18 minit saya guna api atas..
Keluarkan tunggu ia sejuk sedikit baru alihkan ..

Tips :

1. Masa kacau butter ngan susu tu jgn pukul lama dan kembang/gebu..just sebati je adunan tu

2. saya tambah tepung gandum sebab sy x suka kuih terlalu peroi sangat..

Nota : Sumber Gambar dari saya(fb zara umairah) tapi sumber Resepi dari Fb Puan Tahrunnisah tp saya ubah suai sikit ikut citarasa suka² hati..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan