Khamis, 19 Mac 2015

KEK COKLAT MOIST VERSI BAKAR

Assalamualaikum... Sempena cuti sekolah ni, rasa cam nk buat sesuatu yg special tok anak², lg pon anak buah ade kt rumah.. So elok sgt la nak buat kek time kumpul² dgn dorang ni.. Rasa bersemangat la sikit, cz ramai yg nk mkn.. Resepi tok kali ni, ana nak share kek coklat moist, versi bakar.
Biasa ana kukus je, tp kali ni nk test bakar pulak... Errmm... Mmg best, nampak lg kemas bila bakar.. Gebu n lembut pon sama cam kukus jugak... Mmg sedap.. Mak ana pon suka..katanya lain kali buat lg.. Cz x puas mkn.. Haha..ok selamat mencuba..

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:
2 cawan tepung gandum(sy guna tepung penaik bluekey)
1st baking powder(x perlu jika guna tepung penaik)
1st soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko

1/2cawan milo

BAHAN B:
4 biji telur
1½ cawan gula halus
1 cawan minyak sayur
1 cawan susu pekat
1 ½  cawan air panas

CARA:

satukan bahan A dan ayak...kemudian ketepikan
Pukul telur dan gula hingga putih guna high speed
Masukkan susu dan minyak pukul dengan low speed
Masukkan bahan A dan gaul sebati
Last baru masukkan air panas kacau rata
Lenserkan loyang dengan mentega dan tepung
Tuang adunan dan bakar 1 jam suhu 140-150°c hingga masak...kalau suhu kuat sangat nanti kek merekah dan kurang moist...
Sejukkan baru toppingkan dengan coklat...

TOPPING COKLAT BIASA:
1/2cawan susu cair
3sb susu pekat
200gm coklat masak ~1 bar/paket kecil
2sb butter

CARA:

cairkan secara double boiled susu cair dan susu pekat
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair
Padamkan api baru masukkan butter dan kacau hingga butter cair
Boley curahkan atas kek yg dah sejuk..

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan