Isnin, 23 Mac 2015

Resepi kuih vadai @ wadeh

Resepi kuih vadai@ wadeh

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum.. 
Perkongsian untuk hari ini.. 
Minum petang kami untuk hari ni, kuih wadeh..
Terlajak banyak pulak buat hari ni, 3 pinggan penuh, so ana bagi kat family adik sikit, pastu bagi la kat jiran sebelah... Tap tup, x lama lepas tu, jiran tu tanya.. Camner buat wadeh tu, sedap.. Pe resepi nya.. Hihi.. Mane x nye.. Kaw² letak jintan manis.. Pastu sebelum tumbuk tu ana goreng kering dulu..
Ok, bawah ni ade resepi nye..
Selamat mencuba..

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram kacang dhal, cuci dan rendam 4 jam
1 biji bawang besar, dadu kecil
1½ sudu besar jintan manis d goreng tanpa minyak dan tumbuk..
1 sudu besar jintan putih d goreng tanpa minyak dan tumbuk
2 tangkai cili kering, gunting kecil² (sy guna cili boh, cz xde cili kering)
2 tangkai daun kari, d gunting kecil²
Garam secukup rasa
1 sudu Rempah kari

CARA MEMBUATNYA :-)
Toskan kacang dhal tadi, kemudian separuh d kisar hingga separa hancur, separuh lg d tumbuk kasar.
Kisar tanpa air. (guna food processor). Tuang ke dalam bekas.
Masukkan jintan manis, jintan putih,cili kering, bawang besar dan daun kari (kalau daun kari anda besar, hiris sedikit). Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Biar sekejap.
Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik dan juga disapu sedikit minyak. Buat hingga siap.
Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi menambah aroma. Boleh hidangkan untuk minum petang... Selamat mencuba!!.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan